Skip to main content
Hvornår kan det betale sig at tegne kaskoforsikring?

Hvornår kan det betale sig at tegne kaskoforsikring til bilen?

Som bilejer skal du tegne en ansvarsforsikring der dækker, hvis du laver skader på andre eller andres ting. Men det er frivilligt, om du vil købe en kaskoforsikring.

Kaskoforsikringen dækker udgifterne ved tyveri, brand, hærværk og skader, du selv laver på bilen. Den dækker også parkeringsskader, hvor den ansvarlige ikke giver sig til kende.

Men hvornår kan det betale sig at tegne kaskoforsikring?

“Som udgangspunkt har vi ingen tommelfingerregel,” siger Allan Skytte Christensen, forbrugerøkonom i FDM, men bløder så op:

Juristen vil sige, at hvis du har råd til en kaskoforsikring, så skal du altid købe den, Allan Skytte Christensen, forbrugerøkonom i FDM

“Juristen vil sige, at hvis du har råd til en kaskoforsikring, så skal du altid købe den. For den dækker mange gode ting; fx assistance i udlandet og hjælp til bøvlet med andres forsikringer.”

Hvis du er involveret i en ulykke, hvor en andens ansvarsforsikring dækker, kan du få hjælp hos dit forsikringsselskab til alt det praktisk. Men altså kun hvis du har en kaskoforsikring. Ellers skal du stå med det hele selv.

For dyr i forhold til bilen

Men ét er, hvad juristen siger. Forbrugerøkonomen mener, at kaskoforsikringen kan blive for dyr set i forhold til bilens værdi.

“Hvis du i løbet af et par år har betalt det samme i forsikring som bilens værdi, så giver det ingen mening økonomisk set,” siger Allan Skytte Christensen.

“Men det er svært at sige, hvor skæringspunktet er. Om det er tre, fire eller fem års forsikring, før du når bilens værdi.”

Det kan især blive meget dyrt for unge mænd at tegne en kaskoforsikring, fordi de statistisk set oftere er involverede i uheld.

“Hvis du har en bil til 20.000 kroner, og kaskoen koster 10.000 kroner, så ville jeg ikke tegne den. Jeg ville vente til, jeg blev elitebilist og kunne få den væsentligt billigere,” siger forbrugerøkonom Allan Skytte Christensen.

Dyrt at spare kaskoen væk

Seks ud af 10 danskere vil have en kaskoforsikring, når de indhenter tilbud på bilforsikringer på Findforsikring.dk.

“Det skal selvfølgelig give mening i forhold til bilens værdi, din privatøkonomi og risikovillighed,” siger Kasper Kjems, der er marketing manager hos Findforsikring.dk.

“Men det kan omvendt hurtigt blive dyrt, hvis du har sparet kaskoforsikring væk.”

Alene i første halvår 2015 har danskerne lavet 235.100 skader, som var dækket af deres kaskoforsikring. Selskaberne har i gennemsnit betalt 8.204 kroner i erstatning per skade. Det viser en opgørelse fra brancheforeningen Forsikring & Pension.

Læs mere: Sådan får du en billig bilforsikring