Skip to main content

Skolens iPad går i stykker, mens en elev låner den. Hvem skal nu betale?

Hvis du er utilfreds med dit forsikringsselskab, kan du klage til Ankenævnet for Forsikring. Her sidder repræsentanter fra forsikringsselskaberne og forbrugerne samt en dommer og behandler klagen.

”Vi går efter at træffe den samme afgørelse, som en domstol ville nå frem til. Vi er ligeså seriøse som en rigtig domstol – men hurtigere, billigere og nemmere for parterne,” siger ankenævnets direktør Kim Sparlund.

87.000 klager på 40 år

Ankenævnet har behandlet mere end 87.000 klager, siden det blev oprettet i 1975. Og ofte har ankenævnets afgørelse betydning for mere end den konkrete klagesag. De danner nemlig praksis.

”Ankenævnets vurdering i en række enkeltsager er med til at få afklaret gråzone-spørgsmål for hele forsikringsbranchen – og forbrugerne med for den sags skyld,” siger Christian Sagild, der er formand for brancheorganisationen Forsikring & Pension.

I anledning af ankenævnets 40 års jubilæum kommer her tre sjove, skæve og praksisdannende afgørelser:

Ødelagt iPad er skolens ansvar

Når skoler låner iPads ud til eleverne, og de bliver stjålet eller går i stykker på grund af et hændeligt uheld, så er det skolen selv – og ikke eleven eller forældrene – der må punge ud. Det slog ankenævnet fast i 2014. Kendelsen understreger, at eleverne er forpligtet til at tage imod skolens iPad, computer og skolebøger, når skolen udleverer disse. Derfor kan skolen ikke fraskrive sig erstatningsansvaret.

 Sexskade i vandsengen er ikke en ulykke

En kvinde fik en diskusprolaps, da hun havde sex i en vandseng, og mente det kunne betegnes som en ulykke. Ankenævnet vurderede dog, at der ikke var tale om en forsikringsdækket ulykke. Blandt andet fordi sex mellem ægtefæller kun vanskeligt kan betegnes som en ”afvigende eller pludselig hændelse”.

Dyrt at lade bilnøglen sidde i

Nytårsaften lod en mand bilnøglen sidde i, mens han var inde i en butik for at købe sig en cigar. Bilen blev stjålet imens, og manden fik ikke forsikringsdækning på grund af sin skødesløshed. Ankenævnet slog i 2002 fast, at det var groft uagtsomt, og kendelsen har siden sat standard for, hvornår bilister opfører sig groft uagtsomt.