Skip to main content

Ulykkesforsikring – tryghed i hverdagen

Desværre kan du ikke gardere dig mod ulykker. Men med en ulykkesforsikring er du et skridt foran, hvis uheldet skulle ske.

Der er to primære dækninger. Den ene er, hvis du skulle dø af din ulykke, mens den anden er, hvis du skulle få et varigt mén. Udover de to primære dækninger så er der selvfølgelig også en masse muligheder for at dække sig yderligere ind.

Varigt mén

Ved forsikring ved varigt mén er alle dele af din krop vurderet til at have en vis betydning for din mulighed for at leve dit liv så optimalt som muligt – hvis den evne forringes på grund af en ulykke, så kan du få en økonomisk kompensation.
Kompensationens størrelse vurderes som hovedregel ud fra en fastsat tabel, hvor kroppen deles op i procenter. En mistet højre tommelfinger giver f.eks. 25 % og mistet syn på begge øjne 100 %. Procenten sættes i forhold til den tegnede forsikringssum, og på den måde findes erstatningen.

Et eksempel på kompensation

Du har tegnet ulykkesforsikring på kr. 1.000.000. Du kommer ud for en alvorlig ulykke, som vurderes til varigt mén på 25 %.
25 % af en 1 mio. = 250.000 kr.

Vurderingen af skaden er medicinsk – det vil sige, at der ikke tages højde for dit erhverv. Erstatningen for et ødelagt knæ vil derfor være den samme for den kontoransatte som en murer, selvom mureren helt sikkert vil have meget sværere ved at udføre sit erhverv med et dårligt knæ end den kontoransatte.

Det er derfor ekstremt vigtigt, at man ikke ser dækningen for varigt mén som en egentlig sikring – det er det ikke! Der er ikke mange, som kan leve af erstatningen fra en ulykkesforsikring, hvis man kommer slemt til skade. Ulykkesforsikringen er ikke ment som en livssikring.

Til gengæld er ulykkesforsikringen et godt plaster på såret, og en engangsudbetaling kan helt sikkert hjælpe dig på vej efter både en lille eller en større ulykke. Det kunne være betaling af rampe ved indgang til huset, speciel udstyr ved seng eller toilet, hjælp til en anden bil – f.eks. med automatgear eller bare muligheden for at forsøde tilværelsen i en svær tid efter en skade.

Dækningsprincip

Dækningsprincippet kan på ulykkesforsikringen enten være det traditionelle princip eller det mere moderne og tidssvarende.
Forskellen på de to principper er, at det traditionelle princip kræver, at der skal være tale om en påvirkning udefra – det vil sige f.eks. en bil, som påkører dig, en fodboldstøvle over knæet fra en modstander, eller en nedfalden tagsten fra et tag.

Det nye dækningsprincip dækker en pludselig påvirkning på kroppen. Det behøver derfor ikke være udefrakommende – forskellen lyder lille men er faktisk meget stor – derfor vil en forsikring med den nye definition også koste mere end med den gamle definition. Den dækker nemlig også, hvis du selv forårsager skaden uden udefrakommende påvirkning fra f.eks. en bil eller person.

Det kunne f.eks. være, hvis du spiller fodbold, og får drejet forkert i knæet, da du skal undvige en modspiller – i dette tilfælde vil den nye definition kunne dække, mens den gamle vil afvise, da du i dette tilfælde ikke er blevet ramt af en udefrakommende part – i dette tilfælde en modspiller.

Spørg altid i forsikringsselskabet om de anvender ny eller gammelt dækningsprincip – det har enorm betydning for din dækning, og det har indvirkning på prisen.

Udvidelse ved større ulykker

Mange forsikringsselskaber tilbyder enten dobbelterstatning eller progressiv tillægserstatning, som en ekstra ydelse ved store og alvorlige ulykker.
Dobbelterstatningen giver gerne fra en méngrad på 30 % og opefter dobbelt erstatning. Det vil sige, at hvis du får en skade, som vurderes til en méngrad på 30 %, så fordobles udbetalingen til 60 %.

Et eksempel på dobbelterstatning

Du har tegnet ulykkesforsikring på kr. 1.000.000. Du kommer ud for en alvorlig ulykke, som vurderes til 30 %.
(30 % x 2) 60 % af en 1 mio. = 600.000 kr.

Den progressive tillægserstatning beregnes en smule anderledes, og den er ikke lige så attraktiv i sin dækning, som dobbelterstatningen – den giver nemlig kun en ekstra dækning i forholdet erstatning kontra méngrad.

Et eksempel på den progressive tillægserstatning

Du har tegnet ulykkesforsikring på kr. 1.000.000. Du kommer ud for en alvorlig ulykke, som vurderes til 30 %.
30 % af en 1 mio. = 300.000 kr.
30% af 300.000 = 90.000 kr.
Samlet erstatning = 390.000 kr.

Det er derfor vigtigt at få afklaret, om forsikringen dækker med dobbelt eller progressiv tillægserstatning samt hvor omfattende en skade (méngrad) der skal være tale om – før de kommer i anvendelse.

Død

Dødsfaldsdækningen har samme grundlæggende principper for udbetaling af erstatning som dækningen for varigt mén. Du skal altså dø ved en ulykke, for at dine efterladte kan få erstatningen udbetalt.

  • Begunstigelse (ved død)

Det er vigtigt, at du tager stilling til, hvem der skal have forsikringssummen udbetalt i tilfælde af, at du skulled dø ved en ulykke. Den eller de personer, du ønsker skal have beløbet, kaldes begunstigede.

Du kan få indsat navne på begunstigede i din ulykkesforsikring ved at henvende dig til dit forsikringsselskab. Indsætter du ikke navne på begunstigede, bliver erstatningen udbetalt til de personer, der ifølge loven har ret til erstatningen.

  • Fysioterapi/kiropraktor

I forbindelse med en dækningsberettiget skade dækker forsikringen udgifter til behandlingsudgifter hos fysioterapeut og kiropraktor i for det meste op til 12 måneder.

Som alle de øvrige dækninger, så kan omfanget variere fra selskab til selskab.

Guiden til en billig og bedre ulykkesforsikring

En rigtig godt måde at sikre sig på, at du ikke betaler for meget for din ulykkesforsikring vil være at tage kontakt til så mange forsikringsselskaber som overhovedet muligt.

Her hos Findforsikring.dk har vi forsøgt at gøre denne proces nemmere for dig. Dette har vi gjort ved at lave en tilbudsformular til forsikringer. Med denne formular vil du gratis få uforpligtende tilbud fra 3 forskellige forsikringsselskaber, som alle ønsker at få netop dig som kunde.

Udfyld derfor formularen i dag og få gode tilbud på din ulykkesforsikring.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *